Elmas Dağlı Yakan ile röportaj

Merhaba Elmas, seni tanıyabilir miyiz?

Merhaba, 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Mezun olduktan hemen sonra özel bir firmada çalışmaya başladım. Şu anda ise e-ticaret üzerine çalışmalar yapan bir firmada yazılımcı olarak çalışmaktayım.

Mesleğini seviyor musun, zorlukları/avantajları neler?
Mesleğimde ilerledikçe mesleğime olan ilgim daha çok artmakta. Benim için yaptığım işin nelere hizmet ettiği; kimlerle çalıştığım, çalışma ortamım, çalışma şeklim veya ne iş yaptığımdan bir adım önde geliyor. Yazılımcı olmanın benim için avantajlarından biri sakin bir çalışma ortamı, tek başına uzun süreler çalışabilme imkanı, bunların yanısıra, sıfırdan insanlara fayda sağlayabilecek bir yazılım üretebilmek mesleğimin en motive edici yanlarından biri.

Diğer bir avantajı ise kendini geliştirebilmek için kimseye bağlı kalmak zorunda değilsin. Yani söylemek istediğim internette yeterince kaynak bulabiliyorsun. Teknoloji her gün ilerlemekte bu ilerlemeyi takip edebilmek için ise internet yeterli. Hem kaynak açısından hem de sana yardımcı olabilecek meslaktaşlarınla bir araya gelebilmen açısından internet bulunmaz bir ortam.

Bir başka avantajı ise temel seviyede ihtiyacın olan tek bir ekipman var, o da bilgisayarın. Bilgisayarın yanında olduğu sürece her ortamda çalışabilir ve  kendini geliştirebilirsin.

Ve en önemli avantajlarından biri girişimciliğe çok uygun bir meslek. Yani kendi işimizi kurmak istersek ve emeklerimizin bir maaştan daha fazlasına, kendi ürünümüze dönüşmesini istersek bunu yapmak, belki de diğer meslek dallarına göre daha kolay olabilir.

Dezavantajlarına gelirsek sürekli gelişen teknojiyi yakalayabilmek bazen zor olabiliyor. Teknolojinin gerisinde kalmak her zaman bir dezavantaj, o yüzden sürekli öğrenmeye gündemi takip etmeye hazır olmamız gerekiyor. Bir diğer dezavantajı ise belki bazılarımız için bu bir avantaj olsa da uzun süreler tam konsantre olmuş bir şekilde çalışma gerektiren bir meslek olması. Fiziksel bir efor gerektirmiyor ama saatlerce bilgisayar başında çalışmalar gerektirebiliyor.

Yazılım senin için ne ifade ediyor?

Yazılım benim için sıfırdan bir şey üretebilme gücü veriyor. Aklımızdan geçen ve hayatımızı kolaylaştırabilecek bir fikri ürüne dönüştürebilecek bir araç benim için yazılım.

Yazılım geliştirmede destekleyici olduğunu düşündüğün ilgi/uzmanlık alanları var mı, varsa neler?

Yazılımda diğer meslek dallarından farklı olarak sürekli gelişim de olmak gerekiyor ve bu süreçte internetteki kaynaklar önemli rol oynuyor. Türkçe kaynakların sayısı her geçen gün artsa da İngilizce kaynaklara göre sayısı çok az. O yüzden teknik İngilizce bilmek çok önemli rol oynuyor. İngilizce bilmenin ikinci bir avantajı ise çalışma alanını Türkiye ile sınırlandırmamış oluyorsun. Uzaktan tüm dünya ile çalışma şansı yakalamış oluyorsun. O yüzden dil bilmenin önemli bir yeri var.

Matematik bilmek ise sadece yazılım için değil mühendisliğin bütün dallarında gerekli bence. Belki detaylı matematik  bilgisi ihtiyacı çalıştığın alana göre farklılık gösterebilir ama matematiksel düşünme mühendisliğin tüm alanlarında gereken bir özellik.

Yazılım alanında kendini geliştirmek isteyenlerde olması gereken temel özelliklerden biri istikrarlı bir şekilde çalışmak. Belki belirli bir seviyeye kadar tam olarak ne yaptığını anlayamayacaksın hatta pes etme noktasına da sıklıkla gelebilirsin ama belirli bir noktadan sonra bütün taşlar yerine oturuyor. Ama genellikle insanlar o noktaya gelemeden pes etmiş oluyor. Bu eşiği geçenler ise meslekte ilerleyip güzel yerlere gelebiliyorlar.

Yazılım öğrenmek isteyen yetişkinlere neler önerirsin?

Bir önceki soruda da bahsettiğim gibi sabırlı ve düzenli bir çalışma olmazsa olmaz. Belki başlangıçta çok karışık ve çok geniş bir alan gibi gelebilir. Aslında bu doğru, yazılım çok geniş bir alan. Ama benim önerim bir yerden başlamak. Belki ilerde başladığınız alanda devam etmek istemeyip başka bir alana yöneleceksiniz ama yaptığınız başlangıç size yol gösterici olacak.  Bilgilerinizi hiçbir zaman boşa gitmeyecek, seçtiğiniz alan farklı olsa bile katkı sağlayacaktır.

Daha somut öneriler vermek gerekirse sosyal platformlarda bulunan kurslara katılabilirsiniz. Udemy, youtube vb.

Online platformlar üzerinden sosyal bir çevre oluşturmak önemli. Sonuçta herkesin çevresinde aynı ilgi alanlarına sahip insanlar bulunmayabiliyor.

Ve bu söylediklerime ek olarak yazılımcı olmak için üniversite bitirmenin şart olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu alana sonradan giriyorsanız ve bunu kendinize engel olarak görüyorsanız, bunun sizi engellemesine izin vermeyin. Çünkü sektöre sonradan girmiş ve başarılı olmuş bir çok kişi var. Üniversite belki size yol gösterici olması açısından faydalı ama okulda öğrenilen bilgiler dışarıda da var ve eğer doğru yol seçilirse daha hızlı sonuç bile alınabilir.

Çocuklara kodlama dersleri veriyorsun, bu senin için neden önemli? Bu uğraşa neden başladın?

Çocuklarla zaman geçirmek benim için çok keyifli. Uzmanlık alanım kodlama olduğu için kodlama dersi vermeyi seçtim ama aslında benim için önemli olan çocuklara yol gösterici olmak. Daha doğrusu elimden geldiğince amacım bu.

Çocukluk dönemi çok hassas bi dönem bu dönemde öğrendiklerimiz hissettiklerimiz hayatımız boyunca bizlerle olacak. İlerde meslek seçimi gibi büyük sorumluluklar aldığımız dönemlerde ne yapacağımızı bilemediğimiz olabiliyor. Benim amacım da çocuklara bu dönemlere gelmeden ilgi alanları oluşturabilmek. Ama yanlış anlaşılmasın amacım insanları yazılımcı yapmak değil. Mümkün olduğunca çocukların birçok alanı deneyimleyip ilgi alanlarını yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak. Yani “Ben bu alanı denedim ve bu alan bana uygun değil” demek de bence bir artı ve çocuğa bir özgüven kazandırıyor.

Yazılım öğrenmek isteyen çocuklara neler önerirsin? Ailelere neler önerirsin?

Son dönemlerde çocuklara kodlama öğretmek için çeşitli platformlar oluşturuldu. Bunları kullanarak hem çocukların temel seviyede kodlama mantığını anlaması sağlanabilir hem de bu konuya olan ilgi ve yetenekleri keşfedilebilir. Fakat daha ileri seviye bi şey düşünülüyorsa karşımızdaki kişi bir yetişkin değil çocuk olduğu için profesyonel bir eğitim ile desteklenmesi faydalı olur.

Çocuklarla çalışmak nasıl? Çocukların sana kattığı şeyler oldu mu?

Çocuklarla çalışmak benim için çok keyifli. Çocuklarla çalışmanın benim için en büyük artılarından biri mesleğimin temelini tekrar hatırlamak ve en basit hale getirmeye çalışmak oldu.

Bunun yanında çocuklarla çalışmak, onlarla sohbet etmek, onların bir konuya heycanlandıklarını görmek beni de mutlu etti ve heyecanladırdı.

Değerli vaktini ayırdığın için teşekkür ederiz.