mBot & Lego Atölyesi
Çocuklar robotik kodlama macerasına mBot ve Lego kitleri ile başlıyorlar. Bu atölyede çocuklar, yazdıkları kodları elle tutulabilir, gözle görülebilir bir nesnede test ederler. Robotların nasıl programlandığını öğrendiğimiz bu atölyede; renk kodlu modülleri, sensörleri ve aktüatörleri bağlamak artık bir çocuk oyuncağı! Gerçek dünyaya yakın uygulamalar ile çocuklar gerçek dünya arasındaki bağlantıyı anlayabilir; mantıklı düşünmeyi, özverili bir şekilde gözlem yapmayı ve problemlerini bağımsız olarak çözmeyi öğrenebilirler. Scratch’ten aşina olduğumuz blok tabanlı kodlama; sürükle-bırak tekniği ile programlanan robotlar, çocukların programlamayı kolay ve mutlu bir şekilde öğrenmesini sağlar. Kendi kodlarıyla birlikte çocukların robotlarını dans eden bir kediye, sıradışı bir makineye, akıllı bir lambaya ve diğer yaratıcı öğelere dönüştürmesine izin verir. Sonsuz icat yoluyla çocuklara bolca eğlence getirecek, yaratıcılığın sınırlarını zorlayacağız!
Scratch Atölyesi
Bu atölyede Scratch platformunu çocuklara tanıtıp onlara yeni bir dünyanın kapılarını açacağız. Çocuklara bir bilgisayar oyununun yapılması için gerekli olan temel mantık kurallarını göstereceğiz.
Değişkenleri, sıralamayı, tekrarlamayı, koşula göre seçim yapmayı anlatacağız. Matematiksel ifadeleri kullanarak koşulları belirleyeceğiz. Her derste bir projeyi birlikte hazırlayarak blokların nasıl kullanıldığını öğrenecek, daha sonra verdiğimiz süre boyunca oyunlarını istedikleri gibi değiştirebilecekler.
Oyunları yaparken çocukları düşünmeleri ve problemlere çözüm bulmaları için teşvik edeceğiz. Öyle ki, bu zamana kadar çocukların oyunlara yaptıkları katkılarla her öğrenciden farklı bir bakış açısı edindik. Temel bilgisayar kullanımı bilmeyen çocuklar da çok hızlı bir şekilde klavye, fare ve tarayıcıyı nasıl kullanacağını da öğrenmiş olacak.
Çocuklar ileri modüllerde gittikçe daha karmaşık oyunlar yaparak zor problemleri çözecek, oyun yapmaya daha da alışacaklar.
Python Atölyesi
Geldi çattı programlama dilleri!
Artık kodlarımızı yazma zamanı geldi. Scratch’ten edindiğimiz mantık kuralları sağ olsun, programlama dillerini öğrenmemiz için hiçbir engel kalmadı! Python ise bu iş için biçilmiş kaftan. Python’un diğer programlama dillerinden çok daha sade ve anlaşılır olmasıyla, az kodla çok iş yapabilir; Turtle grafiği ile yazılıma eğlence katabiliriz!
Üniversitelerin programlamaya giriş derslerinde de öğretilen Python, endüstride çok geniş alanlarda kullanılmakta. Bazı website ve teknolojiler Python’la yazılmıştır. Örneğin Youtube, Instagram, Quora ve Google falan!.. Hatta, kara deliğin görüntüsünü oluşturmada bile kullanıldı!
Yaşınız 16’ten büyük, 10’dan küçük değilse, programlamanın temel mantığı hakkında az buçuk bilginiz varsa, Python ile programlama dillerine giriş yapabilirsiniz!
Unity Atölyesi
Dünyadaki oyunların yarısı bu oyun motorunda yapıldı! Biz de Unity ile profesyonel oyun geliştiricilerle aşık atmaya başlıyoruz! Çocuklar bu atölyede bir video oyunun nasıl geliştirildiğini, indie oyunların nasıl yapıldığını öğrenecekler. Nesne tabanlı uygulamalar geliştirecek, Unity’i kullanmayı öğrenecek, C# diline giriş yapacaklar. Mobil ve masaüstü için oyunlar geliştirecek, oyun tasarımı ve üretiminin tüm aşamalarını öğrenecekler. Farklı türden video oyunların nasıl yapıldığını görecek, 2B ve 3B oyun unsurlarının neler olduğunu kavrayacak, düzenleyicinin araçlarına ve özelliklerine aşinalık kazanacaklar. Bu atölyeye herhangi bir programlama dilini bilenler ve Unity’i öğrenmek için can atan tüm çocuk ve gençler katılabilir!
Arduino Atölyesi
Çocuklar temel fizik kurallarını, elektrik devrelerini Scratch’te öğrendikleri mantık kuralları ve bloklarla kontrollü olarak çalıştırmayı öğrenecekler.
Bu zaman zarfında çocuklar her bir devre elemanını (led, sensör, iletken, direnç, potansiyometre vb.) tanıyıp uygulayacak ve hepsini bir araya getirip projeler üretmeyi öğrenecekler.
LED lamba yakıp söndürmekle başlayacak olan maceramız, kendi uzaktan kumandalı arabamızı yapmamızla son bulacak.
Bu atölyede çocuklar Arduino ile elektrik devrelerinin bilgisayar yardımıyla nasıl programlanacağını, devre elemanlarını tanıyıp kontrollü çalıştırmayı, elektrik akımının kurallarını öğrenecek; robotik projeleri oluşturmaya başlayacak, donanım programlamanın temel mantık kurallarını uygulayacak ve bu işi çok sevecekler!
Yapay Zekâ Atölyesi
Gelin, yapay zekanın büyülü dünyasına birlikte adım atalım! Bu atölyede çocuklar, yapay zekânın ne olduğunu keşfedecek, nasıl çalıştığını anlayacaklar.
Yapay zekânın temellerini; görsel, işitsel, metin vb. veri türlerini etiketleme, verileri sınıflandırma, verileri toplama, bilgisayarı eğitme ve modelleri test etme gibi makine öğrenimi terimlerini açıklayarak atölyemize başlayacağız. Bu kavramlar, çocukların yapay zekâ dünyasına sağlam bir adım atmalarını sağlayacak. Sonra, farklı yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışarak, bu teknolojiyi gerçek dünyada nasıl kullanabileceğimizi göreceğiz.
Çocuklar sadece teorik değil, pratik örneklerle de kendi oyun ve uygulamaları yazarak öğrendiklerini pekiştirecekler. Bir bilgisayarın nesneleri nasıl tanıyıp sınıflandırabildiğini ve bu sınıflandırmalarla kendi programlarını blok kodlarla oluşturmayı öğrenecekler. Projeleri tamamladıkça, yapay zekâyı daha karmaşık sistemlerde nasıl kullanabileceklerine dair fikirler de oluşmaya başlayacak ve kendi projelerini oluşturmak için ihtiyaçları olan özgüveni de yavaş yavaş inşa edecekler.
Yaş Aralığı
6-16
Süre
Yüzyüze grup dersleri haftada bir gün, iki ders saati sürmektedir.
Güz dönemi atölyeleri
Mbot & Lego & Scratch Atölyesi: 4 hafta boyunca Cumartesi 11:00
Yapay Zekâ Atölyesi: 4 hafta boyunca Cumartesi 12:30
Python Atölyesi: 4 hafta boyunca Cumartesi 14:00
Arduino Atölyesi: 4 hafta boyunca Cumartesi 15:30
Unity Atölyesi: 4 hafta boyunca Cumartesi 17:30
Ders saatleri katılımcı yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.
Başlangıç tarihi
Mbot & Lego & Scratch
5 Nisan 2025
Yapay Zekâ
5 Nisan 2025
Arduino
5 Nisan 2025
Python
5 Nisan 2025
Unity
5 Nisan 2025
Kontenjan
9 öğrenci
Ekipman
Öğrencilerin herhangi bir dizüstü bilgisayar getirmesi gerekmektedir.