Nehir Yücel ile röportaj

Öncelikle değerli vaktinden ayırıp bizimle bu söyleşiyi yaptığın için çok teşekkür ederiz. Nehir Yücel’i tanıyabilir miyiz?

Koç Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuyorum, 20 yaşındayım.

Biraz geriye gidelim. Öncelikle ilkokulda ve lisede en sevdiğin dersler nelerdi?

Lisede biyoloji ve matematik derslerini en çok seviyordum, ilkokulda ise Ingilizce ve matematik dersleriydi en sevdiklerim.

Üniversite tercihinde onca bölüm arasında bilgisayar mühendisliğini seçme sebebin neydi?

Çocukluğumdan beri hep bilgisayar oynardım, günümün 8 saatinden fazlası bilgisayar başında geçiyordu, doktorluk, avukatlık gibi mesleklere baktığımda insanlarla çok fazla etkileşim içerisinde olacağımı düşündüğüm için ilgimi çekmiyordu. Aslında ilk istediğim moleküler biyoloji ve genetikti ancak mantıksal açıdan yaklaşıp ikinci istediğim olan bilgisayar mühendisliğinde karar kıldım.

Bilgisayar mühendisliği zor bir bölüm müydü? Hiç pişman oldun mu?

Hâlâ okumaktayım ama çok zor diyemem, matematikten nefret etmiyorsanız halledebilirsiniz bence.

Evet pişman oldum çünkü mezun olduğumda çalışmak istediğim spesifik bir konu bulamıyordum ama şu an medya ve görsel sanatlarla çift anadal yapıp oyun tasarlamaya yönelmeyi düşünüyorum.

Bilgisayar mühendisliğinde kodlamanın yeri nedir?

Bilgisayar mühendisliğinin en büyük bölümü kodlamadır, geri kalan kısım da matematik.

Henüz ikinci sınıf olmana rağmen oyun geliştirmeye başladın. Oyun geliştirirken hangi programlama dilini kullanıyorsun? Genel olarak nasıl bir iş olduğunu, nasıl öğrendiğini, neler yaptığını bize anlatabilir misin?

C# ve Unity kullanıyorum, Youtube videolarından öğrendim. İlk önce yapmak istediğim oyunu belirliyorum daha sonra gereken (öğrenmem gereken) kodları-metotları öğreniyorum; ardından tüm oyun sahnelerinde neler yapacağımı tek tek listeliyorum. Her yaptığım adım sonrası listeye tik atıp devam ediyorum. Eğer grup halinde çalışıyorsam herkese görevlerini dağıtıyorum (kendim de dahil olmak üzere) ve görevlerin takibini sağlıyoruz.

Yazılım yapmak zor mu? Okul seni zorluyor mu?

Yazılım çok basit ve eğlenceli, oyun oynamak gibi. Bilgisayar mühendisliği zorlamıyor ama eğitim sisteminin kötülüğü zorluyor.

En başa dönersek, ilkokul ve lise hayatını göz önünde bulundurarak, sence matematikte iyi olmakla iyi yazılımcı olmak arasında bir ilişki var mı? Matematiği sevmeyen yazılımcı olabilir mi?

Kesinlikle hem matematiğin hem de satrancın büyük bir etkisi olduğunu söyleyebilirim. Tanıdığım iyi yazılımcıların hepsi satrançta ve matematikte iyi. Matematiği sevmeyen biri için bu mühendisliği tavsiye etmem.

Aileler ve çocuklara vermek istediğin bir tavsiye var mı?

Aileler çocuklarını rahat bırakmalı, bölüm dayatmak yerine istedikleri bölüme yönlendirmeli. Zorla okunacak bir bölüm değil bilgisayar mühendisliği.

Bize bu yoğun tempon arasında zaman ayırdığın için çok teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.